Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap
Kimler hatta?
Toplam 93 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 93 Misafir :: 1 Arama motorları

Yok

Bütün listeye bak

En son konular
Yuzde yuz kurtuluyorsunuz23/01/18, 05:37 pmözgür3535
Yardım lütfen.08/01/18, 02:51 amŞener
Öğretmen Kemal02/01/18, 08:32 pmdeathstars
neden kimse yazılanlara cevap vermiyor.01/01/18, 02:52 pmdeathstars
tanışma01/01/18, 02:35 pmdeathstars
şizofreni ve müzik30/12/17, 09:37 pmdeathstars
kendi kendime cok konusuyorum30/12/17, 09:31 pmdeathstars
Dost Rumuzlu Üye30/12/17, 08:53 pmdeathstars
Anahtar-kelime

şuanda  Forum  dinliyorsunuz  

MyDyingBride
Gedikli Üye
Gedikli Üye
Puanlar : 236

İşitsel Halüsinasyonlar Empty İşitsel Halüsinasyonlar

02/02/12, 12:06 pm
Hastalar işitsel halüsinasyonları genelde “sesler duyma” olarak tecrübe ederler. Bu kişilere başkaları, çoğunlukla belirli bir kişi ya da insan grupları onlarla, hepsi kendi ayrı sesiyle konuşuyormuş gibi gelir. Bazı hastalar tanıdıkları insanların seslerini, bazıları mistik ya da hayali varlıkların seslerini, bazıları ise kime ait olduğu belli olmayan sesler işitirler.

Semptomları daha az şiddetli olan hastalarla konuştuğumda, işitsel halüsinasyonların gerçek olmadıklarını ve kafalarının içinden geldiklerini çoğunlukla biliyorlar. Bu iyi bir işarettir; çünkü yaşadıkları şeylerde yol katettikleri ve seslerin, hastalıklarının bir semptomu olduğunu fark ettikleri anlamına gelir. Yine de bu hastalar bile hiç bitmeyen konuşan seslerle mücadele etmekten dolayı, tükenmişlik ve korku hislerinden ve dikkatlerinin dağılmasından yakınırlar.

Semptomların şiddeti arttığında hastalar sesleri artık halüsinasyon olarak algılamayı bırakıp aslında başka birinin ya da bir gücün onlarla konuştuğuna inanmaya başlarlar. Bazen hastalar seslerin sevecen, anlamsız ya da absürd şeyler söylediklerini aktarırlar. Fakat hastaların büyük çoğunluğu düşmanca, eziyet çektiren ve kaba ve sövgü dolu eleştirileri olan paranoid sesler yağmuru yüzünden azap çekerler. Genellikle sesler, hastalara geçmişteki yaptıklarından dolayı hakaret ederler ve hasta kendini suçlu hissedebilir.

Bazen hastalar, sürekli tekrar edilen basit bir cümle ya da kelime duyarlar. Genç bir adam bana, “bunu sen yaptın, bunu o yaptı, bunu kim yaptı?” cümlelerini sürekli ve melodili olarak tekrarlayan ses yüzünden acı çektiğini anlatmıştı. Hatta daha fazla bunaltıcı olarak, sesler bazen emir halüsinasyonları olurlar ve hastaya ne yapacağını söylerler. Hastalığın semptomları çok şiddetli olduğunda, hasta bu emirlere direnemeyebilir ve buna bağlı olarak anormal davranışlarda bulunabilir.

Leora Benioff (Klinik Psikolog)

İşitsel Halüsinasyonlar hastalığın pozitif belirtilerindendir ve ilaçlarla tamamen yok olma oranı %85-90 civarındadır, ilaçlar bu nedenle çok önemlidir (alıntı).

bekirecr
Usta Üye
Usta Üye
Puanlar : 673

İşitsel Halüsinasyonlar Empty Geri: İşitsel Halüsinasyonlar

25/02/12, 03:32 pm
iştsel halüsinasyon görmiyen hastalar da var.
demet
Yeni Üye
Yeni Üye
Puanlar : 8

21/09/12, 06:30 pm
ben çok fazla insan sesi duyuyorum kafamda,tanıdıklarım ve tanımadıklarım.o yüzden düşüncelerimin okunduğuna inanıyorum,bu fikir beni kahrediyor.sürekli birileri tarafından dinlenmek çok acı.neden ben düşünce okuyamıyorum diye kahroluyorum,yaşam kalitem ve iş performansım düşüyor.tv yle konuşuyordum önceleri tabi kafamdan.her konuşmanın altında şifre arıyordum nash gibi.gazetelerin hep benden bahsettiğnbi sanıyordum.şimdi çoğu geçti ama işitsel halisünasyonlar devam ediyor,sanırım düşüncelerimi okuyorlar ve buna karşılık veriyorlar.benim gibi şikayeti olanlarla yazışmak isterim dostça kalın
arif.konyali
arif.konyali
Asil Üye
Asil Üye
Puanlar : 90

21/09/12, 08:15 pm
aynı şeyleri ben de yaşadım. ama geçti. sesler kaldı biraz. o da fazla rahatsız edici değil. düzenli ilaç kullanımı işe yaradı sanırım. dilerim senin şikayetlerin de sona erer.
demet
Yeni Üye
Yeni Üye

21/09/12, 09:37 pm
hangi ilaçları kullanıyorsunuz,düşünce okuma diye bişi yok dimi?doktorum ve annem yok diyorlar ama seslerini kafamda işittiğimde tekrar varmış gibi geliyor.şu iştsel halüsünasyonlarıda atlatsam çok iyi olacak.görseller kalmadı gibi.şifre tv ile konuşma kalmadı hatta şimdi tv ile konuştuğum aklıma gelince gülüyorum.bide bişi sorucam ne iş yapıyorsunuz iş hayatına nasıl yansıyor bu hastalık.desteğiniz için saolun
arif.konyali
arif.konyali
Asil Üye
Asil Üye

22/09/12, 12:36 pm
zyzapin 10 mgr ve abilify 10 mgr kullanıyorum 15 aydır.

düşüncelerimin okunduğuna inandığım yıllar 4-5 yıl önceydi. düşüncelerin okunması diye bişey yok inan. nasıl inandıysam ben de inanmıştım düşüncelerimin okunduğuna.

7-8 yıl hasta olduğum halde çalışmaya devam ettim. ettim ama çalışma performansım tahmini % 50 nin altındaydı. böyle olduğu için bir işten çıkartılmıştım hatta. ama yılmayıp başka iş bulup çalışmıştım. 1.5 yıl önce hastanede 3 hafta yatıp tekrar işbaşı yaptıktan sonra tembellik başladı bende. işten ayrıldım ve malulen emeklilik başvurusunda bulundum. kabul oldu, yaklaşık 8 aydır malulen emekliyim.

çalışma imkanın varsa bunu değerlendirip çalışmanı tavsiye ederim. ama performansını nasıl yüksek tutarsın bu konuda bi önerim yok açıkcası.

geçmiş olsun.
ibrahim uyanık
ibrahim uyanık
Gedikli Üye
Gedikli Üye
Puanlar : 327

22/09/12, 06:48 pm
şitsel halüsinasyonların etkısı kişiye göre değişir ve yorumlanır. her insanın rahatsızlığı aynı durumda seyretmez.benim mekanik seslerle sorunum vardı ınvega ile duzeldi ama 5 yıldırdır kullandığımdan etkısı kalmadı .
demet
Yeni Üye
Yeni Üye

22/09/12, 07:32 pm
zaten çalışıyorum ve çalışırken tanıdığım insanların küfürlerini duyuyorum.genelde içimden küfrettiğimde oluyor bu.arif bey çok tebrik ediyorum düşünce okunması kısmını başarıyla atlatmışsınız gerçi bende şimdi tv yle konuştuğum günlere gülüyorum!şu an işten geldim 10 saat derse girdim ve çok yorgunum işe gitmeyince daha çok ses işitiyorum.inanın sizlerle konuşmak iyi geldi derneğe giden varmı aranızda işe yarıyormu bari.ibrahim bey ben 10 yıldır ilaç kullanıyorum sesler ve görsel halüsünasyonlar çok bende.ilaçlar görsel halüsünasyonların çoğunu düzeltti ama şu küfür edenler beni öldürecek.bu arada emekliliğiniz hayırlı uğurlu olsunarif bey
arif.konyali
arif.konyali
Asil Üye
Asil Üye

22/09/12, 07:38 pm
sağol. dilerim seslerin de azalır. hatta kaybolur.
ibrahim uyanık
ibrahim uyanık
Gedikli Üye
Gedikli Üye

23/09/12, 01:53 am
dernek faalıyetlerıne katılmıyorum. toplum ruh sağlığı merkezine katılıyorum . duzenlı psikolog ve psikiyatrıst gözlemindeydım . çok faydası oldu sosyallesmemı sağladı. halüsünasyon 5 duyudan oluşur bu duyulardan bırında sorun varsa ilaç değişimi gerekebilir . abılfy ın ıyı geldığı baska hastaya ıyı gelmeyebılır . ınvega da oyle hastalığın durumuna göre etkısı olur . ben ıkı gun yutmadığım zaman dizlerimde halsizlik ve ağrı hıssedıyorum galıba bağımlı oldum 5 yıldır . hastalığında dingin bir syir istiyorsan sık sık doktor değiştirme , ilaç yan etkılerını doktoruna bıldır derim . nacizane tavsiyem size .
demet
Yeni Üye
Yeni Üye

24/09/12, 03:58 pm
ben leponex ve abilify kullanılıyorum eklemlerimde ağrılar oluyor bu ilaçların yan etkileri deil ama yinede ilacı bırakınca ağrılar geçiyor.risperidon kullanıyordum eskiden onun yan etkisiydi herhalde o yüzden.sizdemi risperdal kullandınız zamanında ağrıları o ilaç yapıyor diye biliyorum.halüsünasyonlara gelince alnımda bi soğukluk hissediyordum sanki rüzgar esiyormuş gibi,ama onlar geçti zaten çok azdı en çok görsel ve işitsel halüsüyonlar zorluyor beni.görsel olanlarda pek kalmadı gibi.ama sesler onlar çok hala özellikle içimden küfredince oluyor zaten pek çoğu küfrediyordu bende küfre alıştım içimden tabi..o yüzden düşüncelerimin okunduğuna inanmaya başladım bu çok azap verici.korkunç bişi düşünce okuma yada buna inanma.doktorum bu konuda savaş veriyor benle,sen niye okuyamıyorsun diye.sizinde böyle saplantılarınız varmıydı,ilaçlar işe yaradımı?
ibrahim uyanık
ibrahim uyanık
Gedikli Üye
Gedikli Üye

24/09/12, 05:43 pm
mekanikti benim şikayetler kapı zili hoparlör kamera takıp edılme gibi . düşünce okunuşu ilk baslardaydı gectı kurtuldum . rexapını 6 yıl önce bır yıl kadar kullandım kilo probleminden baska bişeye yaramadı diyebılırım . doktorla iletişim olmadığı için o bildiğini okur . o da normal .
Similar topics