Şizofreni Hastaları ve Yakınları Dayanışma Forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap
Kimler hatta?
Toplam 163 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 163 Misafir :: 1 Arama motorları

Yok

Bütün listeye bak

En son konular
Yuzde yuz kurtuluyorsunuz23/01/18, 05:37 pmözgür3535
Yardım lütfen.08/01/18, 02:51 amŞener
Öğretmen Kemal02/01/18, 08:32 pmdeathstars
neden kimse yazılanlara cevap vermiyor.01/01/18, 02:52 pmdeathstars
tanışma01/01/18, 02:35 pmdeathstars
şizofreni ve müzik30/12/17, 09:37 pmdeathstars
kendi kendime cok konusuyorum30/12/17, 09:31 pmdeathstars
Dost Rumuzlu Üye30/12/17, 08:53 pmdeathstars
Anahtar-kelime

Forum  şuanda  dinliyorsunuz  

kanka
kanka
Gedikli Üye
Gedikli Üye
Puanlar : 205

ŞİZOFRENİ İLE İLGİLİ BAZI YASAL KONULAR Empty ŞİZOFRENİ İLE İLGİLİ BAZI YASAL KONULAR

29/12/09, 05:30 pm
*Şizofrenisi olan bir çocuğumuz var
Şizofrenisi olan bir çocuğumuz var. Babası memur (yada emekli) ancak çocuğun yaşı ondokuzu geçti. Rahatsızlığı nedeniyle davamlı ilaç kullanması gerekiyor. Rahastsızlığın şiddetlendiği dönemlerde hastanede yatması gerekiyor. Tedavi masrafları çok ağır. Bir çözüm bulabilirmiyiz ?

--Şizofrenisi olan çocuklar yaşları kaç olursa olsun aile yardımından süresiz yararlanabilirler. Kendisine bakmakla yükümlü olan yakını; memur, emekli, sigortalı ya da Bağ-Kur mensubu olabilir. Sonuş Değişmez. Hasta yakını memur, emekli ya da Bağ-Kur'lu ise devlet hastanelerine, sigortalı ise SSK hastanelerine dilekçe ile başvurmalıdır. Tercihen tedavi görülen hastaneye başvurmak uygun olur; "Çocukta şizofreni denilen akıl hastalığının bulunduğu ve süregenlik kazandığı bu durumu ile çalışarak hayatını kazanamayacağını, bir başkasının bakımına muhtaç olduğunu, babasının (ya da annesinin) sosyal haklarından yararlanmasının uygun olduğunu" belirtir resmi bir sağlık kurulu karnesi çıkartabilirsiniz. Rahatsız olan çocuğunuz süresiz olarak aile yardımından yararlanır--

*Şizofreni tanısı ile tedavi gören bir yakınım var
Şizofreni tanısı ile tedavi gören bir yakınım var. Babası memur (ya da emekli ya da Bağ-Kur mensubu). Sağlık karnesi var. Ancak hastanede ilaçları birer kutu yazıyorlar. Çabucak bitiyor. Takdir edersiniz ki ayda birkaç kere şizofrenisi olan bir kişiyi hastaneye götürmek, poliklinikte beklemek, muayene ettirmek hem çok zor oluyor hem de kişinin tüm gününü alıyor. Bir de ilaç ücretinin %20'sini ödüyoruz. Maddi yönden zorlanıyoruz. Bunlara bir formül bulunabilirmi?

--Aslında bu konuda hekiminiz size yol göstermeliydi. Bir dilekçe ile rahatsızlığı olan kişinin tedavi gördüğü hastanenin baştabibliğine başvurursanız sorun çözülür. İlgili hastanenin sağlık kurulunca "Hastanın şizofreni tanısıyla tedavi gödüğü, devamlı ilaç kullanması gerektiği bu nedenle %20 ilaç katılım payından ve bir kalemde bir adetten fazla ilaç yazılması maddesinden muaf tutulmasının uygun olduğuna" dair rapor düzenlenir. Artık yakınınızın muayenesinde hekiminiz 2-3 aylık ilacı bir reçeteye yazar. Bu ilaçların %20 katılım payını ödemezsiniz. Yani eczaneye hiç para vermeniz gerekmez. Bunun için de hekiminizin reçetenin arkasında "....... hastanesinin .......... tarih ............. sayılı raporu ile muaftır" diye yaıp imzalaması gerekir. Reçeteyi, hastane idaresine onaylatırken bu ibareyi de onaylattırmayı unutmayın. Ayrıca eczane sizden raporunuzun tasdikli bir fotokopisini isteyecektir. Yanınızda bulunsun.--

*Şizofreni tanısı ile tedavi görmekteyim.
Şizofreni tanısı ile tedavi görmekteyim. Yeşil kartım var. Hastanede yatmam gerektiğinde ya da muayene için polikliniğe gittiğimde ücret ödemiyorum. Ancak ayaktan muayene edildiğinde yazılan ilaçları kendi paramla almak zorunda kalıyorum. Bu ilaçları ücret ödemeden elde etmenin bir imkanı yok mu ?

---Evet var. Bir dilekçe ile tedavi gördüğünüz hastaneye başvurunuz. Hastaneden "Şizofreni rahatsızlığı nedeniyle çalışarak hayatınızı kazanamadığının, bu ilaçları devamlı kullanmanız gerektiğine" dair bir sağlık kurulu raporu alırsanız sorun çözülür. Bu rapor ile ikamet ettiğiniz ilçenin kaymakamlığına başvurmalısınız. İlçe sosyal dayanışma fonu ile ilaç masraflarınızı karşılayacaktır.--

*Şizofrenisi olan bir yakınım var.
Şizofrenisi olan bir yakınım var. Çok mağdur durumda. Kendisine maaş bağlanabilirmi ?

--Evet 2022 sayılı yasa gereği kendisi hakkında bir resmi sağlık kurulunca malüllük raporu düzenlenirse maaş bağlanabilir. Bunun için durumunu bildirir bir dilekçe ile ikamet ettiği ilçenin kaymakamlığına başvurması gerekir. Kaymakam dilekçeyi Mal Müdürlüğüne havale eder. Mal Müdürlüğünde, bu yasadan yararlanacaklar için özel hazırlanmış rapor formları vardır. Mal Müdürlüğü ilgili hastaneye bir üst yazıya ek olarak iki rapor formunu gönderir. Gönderilen hastanenin sağlık kurulunca "Şizofreni olduğu, çalışma gücünü %70'in üzerinde kaybettiğine" dair rapor düzenlenir. Hastane tarafından bu rapor Mal Müdürlüğüne gönderilir. Gerekli işlemler sürdürülür. Ve 2022 sayılı yasaya göre şizofrenisi olan kişiye maaş bağlanır. Ayrıca da yeşil kart verilir.--

*Şizofreni tanısı ile tedavi gören bir öğrenci var.
Şizofreni tanısı ile tedavi gören bir öğrenci var. Okuluna devam edemiyor. Öğrencilik haklarını kaybetmemesi için ne yapılabilir ?

--Okulundan resmi bir yazı yazılarak tedavi gördüğü kuruma durumu sorulursa ya da ailesi dilekçe ile başvurursa tedavi edildiği hastanede durumu değerlendirilir. Sağlık kurulunca "hastalığı sebebiyle kayıt haklarının dondurulmasının uygun olduğu" şeklinde rapor düzenlenir. Tedavi ile alevlenme dönemi geçince okula devam edebilir.--

*Oğlumuz şizofreni tanısı ile tedavi görüyor.
Oğlumuz şizofreni tanısı ile tedavi görüyor. Askerlik çağı geldi. Ne yapmalıyız ?

--Tedavi gördüğü kurumdan ve ya özel psikiyatrından epikriz (rahatsızlığın belirtileri ve tedavisine ilişkin bilgi içeren rapor) alarak askerlik şubesine başvurmalısınız. Şube sizi asker hastanesine sevkedecektir. Oradaki psikiyatr oğlunuzu muayene eder, epikrizi inceler, gerekirse ileri tetkikleri yaptırır. Sonuçta askeri hastanenin sağlık kurulunca şizofreni tanısı almış bir kişinin askerliğe elverişli olmadığı şeklinde rapor düzenlenir.--

*Şizofreni olan bir devlet memuru işinden olurmu?

--Bir devlet memuruna şizofreni tanısı konulursa yasal olarak uzun süreli istirahat kullanma hakkı vardır. Belli bir süre tedaviden sonra klinik durumu uygun olursa istirahati kesilip daha hafif bir görevde çalıştırılmak üzere işe başlatılabilir. Ancak klinik gidiş uygun değilse istirahat hakkı sonuna kadar kullandırılabilir. Sağlık kurulu raporları ile şizofrenisi olan kişiye azami 6 aylık dilimler halinde 36 aya kadar istirahat verilebilir. Bu sürenin sonunda da malülen emeklilik yoluna gidilebilir.--

MyDyingBride
Gedikli Üye
Gedikli Üye
Puanlar : 236

ŞİZOFRENİ İLE İLGİLİ BAZI YASAL KONULAR Empty Geri: ŞİZOFRENİ İLE İLGİLİ BAZI YASAL KONULAR

01/01/10, 01:30 pm
güzel bir derleme olmuş.
arif
Acemi Üye
Acemi Üye
Puanlar : 30

ŞİZOFRENİ İLE İLGİLİ BAZI YASAL KONULAR Empty Geri: ŞİZOFRENİ İLE İLGİLİ BAZI YASAL KONULAR

19/04/10, 12:29 am
şizofren biri,bir suç işlediğinde hukuki durum nedir ?
Bileniniz varmı acaba
Misafir
Misafir

19/04/10, 10:31 am
Faydalı bilgilendirmeler yapılmış,teşekkürler...
hamitelderin2008
Yeni Üye
Yeni Üye
Puanlar : 6

29/06/10, 01:03 pm
bu hastalığa düçak olanlar devlet memuru ise 36 aylık rapor onlar için bir hak mıdır?
hamitelderin2008
Yeni Üye
Yeni Üye

29/06/10, 01:03 pm
yani malülen emekli olmadan önce bu 36 aylık rapor mutlaka kullandırılır mı?
hamitelderin2008
Yeni Üye
Yeni Üye

29/06/10, 01:05 pm
yani devlet memuru olan bu hastaların malülen emekli olmadan önce mutlaka 36 aylık raporları kullandırılır mı?
hamitelderin2008
Yeni Üye
Yeni Üye

29/06/10, 01:11 pm
yani devlet memuru olan bu hastalığa düçar olan kişi malulen emekli olmadan önce 36 ay rapor mutlaka kullandırılır mı?
sevim karakuş
Yeni Üye
Yeni Üye
Puanlar : 1

30/10/12, 07:11 pm
arkadaşlar bende bir şizofreniyim.bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde 3 yıl boyunca adli vaka olarak yattım.meclisin çıkardığı yeni yönetmelik kapsamında düzenlenen ömss adlı sınava girdim.90 puan alarak gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı bünyesinde veri hazırlama ve kontrol işletmeni ünvanıyla ösym tarafından sakaryaya yerleştim.sorum şu:mevcut sicilim dolayısıyla atamam biraz uzadı.ama ben yine mevcut özür durumumdan yani şizofreniden kaynaklanan nedenlerden dolayı sicilimi oluşturan fiili gerçekleştirmiştim.evraklarımı tamamlayıp ilgili bakanlığa gönderdim.onlarında usulen personel başkanlığına sormaları gerekiyomuş.şimdi ben oradan gelecek cevaba göre atanacağım.özür derecem yüzde 45.tedavi ile kısmen düzelebilir diye yazıyordu sağlık raporumda.ben herhangi bir şekilde o fiilden dolayı hüküm giymedim.sicilimdede güvenlik tedbiri diye birşey yazıyordu.bütün bunların sonucunda şizofreninin çalışma imkanı yasalarca nedir?birde ben eğer atanırsam rahatsızlığımla ilgili bir derneğe falan üye olup çeşitli sosyal faaliyetlerine katılabilirmiyim.işten atılmama sebebiyet verirmi?
ibrahim uyanık
ibrahim uyanık
Gedikli Üye
Gedikli Üye
Puanlar : 327

30/10/12, 07:51 pm
geçmiş olsun ataman hayırlı olsun . hüküm yada infazın yoksa sorun çıkmaz . belirli süreyi tamamlayıp 10 yıl gıbı sonrasında emeklılığe ayrılabılırsın . dernek örgüt gibi faalıyetlere katılamazsın partı uyesı olamazsın çünki 657 tabii devlet memuru olacaksın .
Similar topics