Hayatın anlamı
+6
timuçin
nehirr
kanka
MEHRİ
ASUMAN
iyikiben
10 posters
- iyikibenUsta Üye
Puanlar : 1810
Hayatın anlamı
14/04/10, 08:47 pm
Eski zamanların birinde bir adam hayatın anlamının ne olduğunu merak etmiş. Kendi bulduğu cevapların hiçbirisi ona yeterli gelmemiş. Başkalarına sormaya karar vermiş. Aldığı cevaplar tatmin etmemiş. Mutlaka bir cevabı olmalıdır diyerek yılmadan sormaya devam etmiş. Köy köy, kasaba kasaba, ülke ülke dolaşmış. Zaman akıp geçmiş. Umudu tükenmeye başlamışken gittiği köylerden birinde, konuştuğu kişilerden biri:
- Şu karşı dağları görüyor musun? Orada yaşlı bir bilge yaşar. İstersen ona git. Belki o senin aradığın cevabı biliyordur. Sana söyler.
Adam yola koyulmuş. Uzun ve zorlu bir yolculuk geçirmiş. Nihayet bilgenin yaşadığı eve ulaşmış. Kapıyı çalmış. Bilge adamı evine davet etmiş. Hal hatırdan sonra bilge adama ne için geldiğini sormuş. Adam hayatın anlamının ne olduğunu sormuş.
Bilge adama demiş:
- Sana bunun cevabını söylerim. Cevabını söylemeden önce bir sınavı tamamlaman gerekiyor.
Adam bu öneriyi kabul etmiş. Bilge adama bir çay kaşığı vermiş. Çay kaşığına zeytinyağı doldurmuş ve adama demiş:
- Şimdi evin dışına çıkıp, bahçede bir tur at. Sonra buraya gel. Zeytinyağını dökmemek şartıyla. Bir damlası dahi dökülürse sana cevabını veremem.
Adam gözü çay kaşığında pür dikkat bahçeyi turlayıp bilgeye dönmüş.
Bilge:
- Kaşıkta yağ eksilmemiş. Bahçede neler gördün, demiş.
Adam şaşkın.
- Kaşığa dikkat etmekten bahçeyi farketmedim, demiş.
- Şimdi tekrar bahçeye çıkıp kaşık elinde bir tur at. Bu sefer bahçeyi inceleyip gel.
Adam tekrar bahçeyi turlamak için çıkmış. Ve bahçenin büyüleyici güzelliğine hayran kalmış. Geri geldiğinde bilge sormuş:
- Bahçede neler gördün?
Adam bilgeye bahçenin güzelliği karşısında büyülendiğini, bahçeye hayran olduğunu anlatmış.
Bilge gülümsemiş ve eklemiş:
- Kaşıkta bir damla bile yağ kalmadı. Hayat senin bakış açınla anlam kazanır. Sadece bir noktayı görürsen, hayatın akıp gider ve sen farkına bile varamazsın. Görebileceğin güzelliklerin tam ortasında hayatını yaşarsın. Akıp giden zamanın gözünde bir anlam kazanır. Hayatın anlamı senin bakış açında gizlidir.
- Şu karşı dağları görüyor musun? Orada yaşlı bir bilge yaşar. İstersen ona git. Belki o senin aradığın cevabı biliyordur. Sana söyler.
Adam yola koyulmuş. Uzun ve zorlu bir yolculuk geçirmiş. Nihayet bilgenin yaşadığı eve ulaşmış. Kapıyı çalmış. Bilge adamı evine davet etmiş. Hal hatırdan sonra bilge adama ne için geldiğini sormuş. Adam hayatın anlamının ne olduğunu sormuş.
Bilge adama demiş:
- Sana bunun cevabını söylerim. Cevabını söylemeden önce bir sınavı tamamlaman gerekiyor.
Adam bu öneriyi kabul etmiş. Bilge adama bir çay kaşığı vermiş. Çay kaşığına zeytinyağı doldurmuş ve adama demiş:
- Şimdi evin dışına çıkıp, bahçede bir tur at. Sonra buraya gel. Zeytinyağını dökmemek şartıyla. Bir damlası dahi dökülürse sana cevabını veremem.
Adam gözü çay kaşığında pür dikkat bahçeyi turlayıp bilgeye dönmüş.
Bilge:
- Kaşıkta yağ eksilmemiş. Bahçede neler gördün, demiş.
Adam şaşkın.
- Kaşığa dikkat etmekten bahçeyi farketmedim, demiş.
- Şimdi tekrar bahçeye çıkıp kaşık elinde bir tur at. Bu sefer bahçeyi inceleyip gel.
Adam tekrar bahçeyi turlamak için çıkmış. Ve bahçenin büyüleyici güzelliğine hayran kalmış. Geri geldiğinde bilge sormuş:
- Bahçede neler gördün?
Adam bilgeye bahçenin güzelliği karşısında büyülendiğini, bahçeye hayran olduğunu anlatmış.
Bilge gülümsemiş ve eklemiş:
- Kaşıkta bir damla bile yağ kalmadı. Hayat senin bakış açınla anlam kazanır. Sadece bir noktayı görürsen, hayatın akıp gider ve sen farkına bile varamazsın. Görebileceğin güzelliklerin tam ortasında hayatını yaşarsın. Akıp giden zamanın gözünde bir anlam kazanır. Hayatın anlamı senin bakış açında gizlidir.
- ASUMANUsta Üye
Puanlar : 673
Geri: Hayatın anlamı
15/04/10, 03:28 pm
BARDAĞIN HEP DOLU TARAFINI GÖRMEK,ÇOK ZOR OLUYO BAZEN AMA HİKAYE GÜZEL ANLATMIŞ,HAYATTAN ALDIĞIMIZ TATTA,ÇEKTİĞİMİZ ACI DA BAKIŞ AÇOMIZLA DA İLGİLİ TABİ.
FAKAT SADECE BAKIŞ AÇISINDAN İBARET DİİL BENCE HERŞEY.BAZEN KÖTÜ OLAYLAR ÖYLESİNE ÜSTÜSTE GELİR Kİ,NE BAKACAK NE DE GÖRECEK HALİ OLUR İNSANIN.
KÖTÜ OLAYLAR DA BİLE İİ BİR TARAF ARAMAYA ÇALIŞALIM YİNE DE DİYORUM.
FAKAT SADECE BAKIŞ AÇISINDAN İBARET DİİL BENCE HERŞEY.BAZEN KÖTÜ OLAYLAR ÖYLESİNE ÜSTÜSTE GELİR Kİ,NE BAKACAK NE DE GÖRECEK HALİ OLUR İNSANIN.
KÖTÜ OLAYLAR DA BİLE İİ BİR TARAF ARAMAYA ÇALIŞALIM YİNE DE DİYORUM.
- MEHRİAsil Üye
Puanlar : 132
18/06/10, 03:29 am
Hayat doğumla başlayan, ölümle biten bir okuldur. Orada herkes hem öğretmendir, hem öğrenci.
- kankaGedikli Üye
Puanlar : 205
18/06/10, 02:28 pm
Böyle hayat olmaz olsun.ben yaşamak istemiyorum..
- kankaGedikli Üye
Puanlar : 205
19/06/10, 01:11 pm
Hayatın bir anlamı kalmadı benim için..
- nehirrAcemi Üye
Puanlar : 22
20/06/10, 11:35 pm
nasıl olursa olsun, bir hayatım var ve benim için çok değerli.
otuzlu yaşlarımda keşfettim bunu.bir çiçek, bir böcek, beni hayrete düşürmeye yetiyor.bir ağacı izlemek beni mutlu ediyor.baharda hele,bir ağacın çiçekleri beni mutlu etmeye yetip artıyor bile.uçarım sevinçten.ben o kadar büyük değilim doğada. çok önemli de değilim.yok olsam kimse için farketmez ama benim için farkeder.ben yaşamak istiyorum.ben de varım bu doğada.
eskiden herşeye üzülürdüm.doğa en iyi ilaç geldi bana.çok uzakta değil arka bahçe bile yetiyor.kuşu,ağacı,böceği,çiçeği,
bulutu, rüzgarı, yağmuru inanın çok güzel.insan bakmayınca göremiyor bunları.bedenimle, ruhumla herhangi biriyim işte,çok takmıyorum kimin ne dediği,ne düşündüğüne.ben de böyle biriyim ne çok önemli,ne çok önemsiz.ama yaşıyorum ya,bir hayatım var ya..
otuzlu yaşlarımda keşfettim bunu.bir çiçek, bir böcek, beni hayrete düşürmeye yetiyor.bir ağacı izlemek beni mutlu ediyor.baharda hele,bir ağacın çiçekleri beni mutlu etmeye yetip artıyor bile.uçarım sevinçten.ben o kadar büyük değilim doğada. çok önemli de değilim.yok olsam kimse için farketmez ama benim için farkeder.ben yaşamak istiyorum.ben de varım bu doğada.
eskiden herşeye üzülürdüm.doğa en iyi ilaç geldi bana.çok uzakta değil arka bahçe bile yetiyor.kuşu,ağacı,böceği,çiçeği,
bulutu, rüzgarı, yağmuru inanın çok güzel.insan bakmayınca göremiyor bunları.bedenimle, ruhumla herhangi biriyim işte,çok takmıyorum kimin ne dediği,ne düşündüğüne.ben de böyle biriyim ne çok önemli,ne çok önemsiz.ama yaşıyorum ya,bir hayatım var ya..
- nehirrAcemi Üye
21/06/10, 12:06 am
coştum ben,biraz daha yazayım,yaşamak için nasıl da çaba gösteriyor kuşlar.bir dişi aslan nasıl seviyor yavrusunu,bir fil
ne fedakarlıklar yapıyor yavrusu için, nasıl bağlı atalarına..
bir karınca bıkmadan yiyecek taşıyor yuvaya.ne kadar zarif bir kuğu yavrularını gezdirirken.bir kedi, lokmasını kaptırmamak için nasıl tetikte..bir ağaç baharı bekliyor sabırla bir yudum güneş için ve nasıl çalışıyor kışa kadar çiçek, yaprak, meyve, tohum yapmak için..var mı boş duran doğada..ben görmedim.bu yüzden hiç düşünüp üzülecek vaktim yok.niye yalnız olayım herkes var işte,herşey var.sessizce kabullendim herşeyi, herkesi.nerde sesizlik,herşey konuşuyor işte.bir telaş, bir koşturma,hayat işte..
acısıyla ,tatlısıyla..
ne acı kalır sonsuza kadar, ne tatlı gider bir yaşam..ben de payıma düşeni yaşıyorum işte..
umarım bıktırmadım
ne fedakarlıklar yapıyor yavrusu için, nasıl bağlı atalarına..
bir karınca bıkmadan yiyecek taşıyor yuvaya.ne kadar zarif bir kuğu yavrularını gezdirirken.bir kedi, lokmasını kaptırmamak için nasıl tetikte..bir ağaç baharı bekliyor sabırla bir yudum güneş için ve nasıl çalışıyor kışa kadar çiçek, yaprak, meyve, tohum yapmak için..var mı boş duran doğada..ben görmedim.bu yüzden hiç düşünüp üzülecek vaktim yok.niye yalnız olayım herkes var işte,herşey var.sessizce kabullendim herşeyi, herkesi.nerde sesizlik,herşey konuşuyor işte.bir telaş, bir koşturma,hayat işte..
acısıyla ,tatlısıyla..
ne acı kalır sonsuza kadar, ne tatlı gider bir yaşam..ben de payıma düşeni yaşıyorum işte..
umarım bıktırmadım
- timuçinUsta Üye
Puanlar : 973
17/07/10, 11:33 pm
.
- miyaGedikli Üye
Puanlar : 157
18/07/10, 11:15 pm
saygılı ol
- mine wishGedikli Üye
Puanlar : 167
19/07/10, 09:10 pm
- iyikibenUsta Üye
Puanlar : 1810
20/07/10, 08:58 pm
.bedenimle, ruhumla herhangi biriyim işte,çok takmıyorum kimin ne dediği,ne düşündüğüne.ben de böyle biriyim ne çok önemli,ne çok önemsiz.ama yaşıyorum ya,bir hayatım var ya..
alıntı:nehirr hanım
bu kısımları çok beğendim.paylaşım için teşekkürler.
alıntı:nehirr hanım
bu kısımları çok beğendim.paylaşım için teşekkürler.
- klopiYeni Üye
Puanlar : 6
22/07/10, 12:18 am
fazla ciddiye almayın bu hayatı... Nasıl olsa içinden canlı çıkamayacaksınız...(k.iskender)
- nehirrAcemi Üye
22/07/10, 11:58 pm
ben teşekkür ederim iyikiben, iyi ki varsın
- nehirrAcemi Üye
23/07/10, 12:06 am
Orhan Veli' yi hatırladım şimdi,
nasıl demişti: "sokakta giderken; kendi kendime gülümsediğimi farkettiğim zaman, görenlerin beni deli zannedeceklerini düşünüp, gülümsüyorum."
..ve gülümsetiyor
nasıl demişti: "sokakta giderken; kendi kendime gülümsediğimi farkettiğim zaman, görenlerin beni deli zannedeceklerini düşünüp, gülümsüyorum."
..ve gülümsetiyor
- miyaGedikli Üye
Puanlar : 157
01/08/10, 11:05 pm
kendi kendine gülüp farkına varmış zaten neden
görenlerin deli zannediceklerini düşünüp gülümsemişki
orhan veliyi tanımıyorum ama oldukça garip ve ilginç miş
görenlerin deli zannediceklerini düşünüp gülümsemişki
orhan veliyi tanımıyorum ama oldukça garip ve ilginç miş
- Temujin...Gedikli Üye
Puanlar : 296
30/08/10, 09:34 pm
klopi demiş ki:fazla ciddiye almayın bu hayatı... Nasıl olsa içinden canlı çıkamayacaksınız...(k.iskender)
saçmalamış kendini bilge sanan arkadaş....
fazla ciddiye alalım bu hayatı
nasıl olsa içinden canlı çıkamıycaz... olmalıdır..!
- MEHRİAsil Üye
Puanlar : 132
19/09/10, 09:36 pm
Hayatın hiçbir anlamı amacı yok eyer hayatın bir anlamı bir amcı olsaydı sadece bu amaç için uğraşıp ona ulaşırdık sonrakı gecen zamanda çok anlamsız çekılmez olurdu hayata hiç kimse hiçbirşeyden hoşnut deyıl hep daha fazlasını ister yeni şeyle rarar durur bulduğundada onu BİTİRİR yada beyenmez tekrar yenı şeyler arar hayat böyle geçıp gider SAYGILAR
- MisafirMisafir
19/09/10, 10:13 pm
Hayatın anlamı vardır ama bu mezara girene kadar zaman öldürüp ot gibi yaşamaktan ibaret değildir.Bizi engelleyen durumlar veya şüphe --gotürmeyen gerçeklerimiz olabilir ama bunlar herkes için öyledir diye birşey yoktur. Yani Ali'ye çirkin gelen bir portre Veli için güzel görünebilir. Değişmek için çaba harcayanlar ve mücadele edenler genelde arzuladıkları mutluluğa daha çabuk ulaşırlar. Saygılar...
MEHRİ demiş ki:Hayatın hiçbir anlamı amacı yok eyer hayatın bir anlamı bir amcı olsaydı sadece bu amaç için uğraşıp ona ulaşırdık sonrakı gecen zamanda çok anlamsız çekılmez olurdu hayata hiç kimse hiçbirşeyden hoşnut deyıl hep daha fazlasını ister yeni şeyle rarar durur bulduğundada onu BİTİRİR yada beyenmez tekrar yenı şeyler arar hayat böyle geçıp gider SAYGILAR
- ASUMANUsta Üye
Puanlar : 673
31/10/10, 06:00 pm
BENCE HAYAT,ACIYI ÖĞRETİR,SEVGİYİ ÖĞRETİR,SAYGIYI ÖĞRETİR,AŞKI ÖĞRETİR,KAYBETMEYİ,KAZANMAYI,MÜCADELEYİ,BİRÇOK DEĞERLİ DUYGU VE DÜŞÜNCEYİ ÖĞRETİR.
HAYAT DENEYİM DEMEKTİR,BİLGİ DEMEKTİR.
HAYATIN AMACI SEVGİYİ VE MUTLULUĞU HİSSEDEBİLMEKTİR.MUTLULUK İSE MÜKEMMELİ YAKALAMAKTIR.MÜKEMMELİ BULMAK İSE İMKANSIZDIR.
DİKKATLİ VE GERÇEKÇİ BAKACAK OLURSAK,HERŞEYİN HEM ÇİRKİN,HEM DE GÜZEL YANLARI VARDIR.
BU YÜZDEN MUTLULUKLAR GEÇİCİDİR VE İNSANLAR HEP DAHA İİSİNİ ARARLAR.
HAYATI VE İNSANLARI KUSURLARIYLA BİRLİKTE SEVEBİLİRSEK,ÇOK MUTLU HİSSETMESEK BİLE,MUTSUZDA HİSSETMEYİZ.
HERKESE MUTLULUKLAR DİLİYORUM.
HAYAT DENEYİM DEMEKTİR,BİLGİ DEMEKTİR.
HAYATIN AMACI SEVGİYİ VE MUTLULUĞU HİSSEDEBİLMEKTİR.MUTLULUK İSE MÜKEMMELİ YAKALAMAKTIR.MÜKEMMELİ BULMAK İSE İMKANSIZDIR.
DİKKATLİ VE GERÇEKÇİ BAKACAK OLURSAK,HERŞEYİN HEM ÇİRKİN,HEM DE GÜZEL YANLARI VARDIR.
BU YÜZDEN MUTLULUKLAR GEÇİCİDİR VE İNSANLAR HEP DAHA İİSİNİ ARARLAR.
HAYATI VE İNSANLARI KUSURLARIYLA BİRLİKTE SEVEBİLİRSEK,ÇOK MUTLU HİSSETMESEK BİLE,MUTSUZDA HİSSETMEYİZ.
HERKESE MUTLULUKLAR DİLİYORUM.
- MisafirMisafir
03/11/10, 05:27 pm
Ey hayat, yolun yarısını seni yanlış tanıyarak geçirdim. Seninle dost düşman gibi savaştım. Yolun yarısından sonra sen beni tanı. Artık uyumluyuz. Sen beni tanıyon ben seni. Çiçeğinide biliyom, çimeninide, semaverde çay içmesinide biliyom, bahçeme gül ekmesinide, kadınıda çözdüm erkeğide, aşksız kal diye beddua etseler artık üzülmüyorum, artık düşmemeyide öğrendim kaldır diye yalvarma derdimde yok, yalan söyleme doğru söyleme ikilemim derdim hiç yok, patron işten kovdu borç versene yok, stresten başım ağrıdı, inandırmaktan psikolojim bozuldu yok, oyuna geldim kuyuya düştüm takıldı ayağam yamuldu bacağım yok, kız sen istanbul'un neresindensin diyede merak etmiyom, kim dediyse doğru demiş diye bir cümlede kurmuyorum, penceresi cam cama izolasyonu söyle amcama amcam izolasyonu vermezse bi bildiği var elbette, gökyüzünden yağmur yağdığını görüyomda yeryüzünden hayat fışkırdığını görmüyom sanma, kendin bil kendini, kendin gör kendini, kendinde kal, kendinden geçme, kendini kendinle savaştır ama kendini öldürme, kendini kendilerle bir tut çünkü herşey aynı kendin, kendinsiz hayat kendinden geçmektir oda yaşadıkça hep ölmektir, kendini kendine göre kendinleştir, kendinden kendine uğra 5 dk sonra sağa sap yine kendine dön, ve kendini kendine dövdürme....